Panganan Tradisional Jawa




  Panganan tradisional iku panganan kang kondhang ing papan utawa dhaerah tartamtu. Saben dhaerah biasane duwe panganan sing kondhang lan dadi ikon dhaerah. Kayata coto lan konro ing makasar, rendhang ing padang, lan sapanunggale.

A.   Maca lan nanggapi teks
     Gatekna pethilan teks ngisor iki! 


GETHUK GORENG



Getuk Goreng yaiku panganan khas Banyumas sing tepatnya saka Sokaraja sing digawe saka ketela wit/singkong/cassava. Getuk goreng ditemokake sacara ora sengaja nang taun 1918 saka Sanpirngad, sawong pangadol sega keliling neng daerah Sokaraja.
Nang wektu kuwi getuk sing diadol ora payu, dadine dheweke nggoleki budi ben getuk kesebut isih bisa dikonsumsi. Banjur, getuk sing ora entek diadol nang dina kuwi dheweke goreng lan diadol meneh. Jebulna, panganan anyar kesebut digemari saka para panuku.
Dadi kutha asal getuk goreng, neng Sokaraja saiki ana puluhan toko pangadol getuk goreng. Kokehan wong tuku getuk goreng lan panan khas liyane iki kanggo oleh-oleh. Arang pisan getuk goreng Sokaraja dipasarke utawa dikirim menyang njaba daerah kaya produk liya. Hal iki diamergakne panganan khas saka ketela iki ora kuwawa suwe.
Uniknya getuk goreng uga bisa disimpan jero wayah beberapa dina tanpa rasa basi lan ambu apek., kanggo pakoleh maksimal (beberapa dina), digoreng meneha ora masalah. Sabenere panganan iki wis dikenal neng macem-macem kutha. Paling utama, liwat agen-agen travel tujuan Bandung, Jakarta, Semarang, lan kutha liya.






Sumber : Gegaran Nyinau Basa Jawa 1 kelas X SMA/SMK/MA
              

Komentar

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

Aksara Jawa

CRITA RAKYAT

Teks Eksposisi